Lær af mine fejl…

‘Lær af dine fejl’, siger man. Nu kan du så få lov at lære af mine fejl. Det er jo egentlig meget nemmere og ganske uden konsekvenser for dig. jamen – selv tak da.
Jeg lavede den 15. august om aftenene dette billede med den søde og kønne Ida. Ida er gymnast hvilket var tema for shootet. Vi havde egentlig planlagt shoot til at foregå på en strand (Klitmøller) men nåede ikke helt derud grundet diverse omstændigheder, bl.a at solen gik hurtigere ned end forventet. Vi valgte således ret spontant en mark.
Shootet skulle have været Ida i et smukt kraftspring på stranden. Det ville vi så prøve på marken, men da kornet var så højt havde det ikke den ønskede effekt at have hende springende, da hun knapt kom over kornhøjde. Istedet valgte vi så at bruge hendes gymnastiske evner til det du ser på billedet. Det fungerede ret fint, men blev dog lagt fra et af mine bedre billeder. Da solen gik så hurtigt ned, nåede vi desværre end ikke at arbejde ret meget med opstilling og komposition. Det ses.
Jeg valgte at få foto venner til at tage et kik på det og komme med de fejl og mangler de så på billedet. Så kunne jeg sammenholde det med de mangler jeg selv havde til billedet og få disse bekræftet samt jeg kunne eventuelt opdage nye ting jeg kunne tage med fremadrettet når jeg fotografere. Jeg var helt okay med at få dette billede over bænken til nogle slag.
Ida er ikke model, og har ikke stået model før, så selvfølgelig er der forbedringer at ønske på udtryk, men jeg synes at Ida gjorde det fint – specielt med sin posering.

Udstyr: Canon 5D MKII, Canon EF 17-40mm f/4.0 L, 2 stk. Canon Speedlite 580EX II Flash.
Data: 17mm, Blænde 9, Lukkertid 1/100, ISO 200.

Se, jeg lærrer af mine fejl (forhåbentlig) og du får værsgo at være med til at se de mange fejl jeg gjorde mig og som de kloge foto venner jeg har gjorde mig opmærksom på. Jeg gør mig gerne til grin for din lærings skyld – haha:

1) Kompositionen er ikke i orden – der mangler ide og dynamik. Jeg har har to modstridende ledende linjer – foden der peger til venstre og blikket den modsatte vej. Man mangler altså retning i den centrerede komposition. Der er 3 fixpunkter i billedet (lyse markeringer, kraftig farve og ting i absolut fokus).
Da der mangler kontrast i billedet er der altså her 3 ting der fanger øjet: Rød sko, hvid kjole og solen. Ansigtet burde have været en del af det. Én ting Mr. mcNally har sagt igen og igen er at det lyseste punkt på et billede er dét beskuerens øjne ser først. Og af selvsamme grund bør det lyseste punkt være ansigtet.
Jeg kunne have ventet til solen var gået ned og undereksponeret bagrunden og med flash skabt kontrast og opmærksomhed på modellen istedet.

2) Kjolen gør ikke meget godt for det gymnastiske udtryk. Ida har faktisk en flot krop og var til start iført en fin stramtsiddende dragt – øv jeg ikke fangede det, og brugte det istedet.

3) Hendes venstre arm skulle have været hævet – her er hånden skåret af i kornet.

4) Lyset som skaber skygger under højre arm indikere en for højt sat lyskilde.

5) Slagskyggen er lidt trals og skyggerne ret hårde. Skulle nok have brugt softbox siedet for de 2 stk. rene Speedlite 580’ere? Jeg brugte ren lys fordi jeg ikke nåede at forsøge mig med andet, og tror jeg på stedet vurderede at der ikke kunne komme nok lys gennem softbox – men det kunne der sikkert, så det vil jeg også huske fremover i samme situation. Og hvorfor er skyggen på beskuerens højre side og ikke venstre?

6) Når solen er ved at gå ned må man gerne smide nogle orange gels på sin flash. Det ville gøre at marken ville se ud som om den var belyst naturligt.

7) Måske skulle jeg have rengjort billedet yderligere ved at fjerne vindmøller og antenner i horisonten.

Det var nogle af de fejl der blev påpeget. Håber at DU også kan bruge det til noget – ud over at se mig ydmyget lidt.
Ida kan ikke bebrejdes for mangler i billedet. Det er mig som fotograf der skulle have spottet tingene.
Hvormom alt er – så er jeg faktisk glad for billedet.

Nedenstående er måske et bedre eksemplar fra dagen. Men det må få sin kritik en anden god gang.

 

Morten

hejsa

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *